Janine Hendriks, Philine Vergeer, Joëlle Benschop, klas 3B

Eigen mening

Joëlle:
Ik denk dat het wel weer goed komt als de regering weer stabiel is en het volk gerust kan stellen en tevreden kan houden. Maar ik denk niet dat de politiek de burgerloorlog heeft veroorzaakt, maar wel sterk heeft verergerd en de grootste rol van alle factoren heeft. Er was al wat rivaliteit tussen de clans, over armoede en verdeling van de macht en leefmiddelen. Toen kwam ook nog de slechte regering erbovenop en die heeft het allemaal verergerd.
  
Janine:
Ik denk dat de burgeroorlog in Somalië op den duur wel zal gaan stoppen. Maar, ik denk wel dat dat nog lang gaat duren, want er moet eerst een regering komen die de veiligheid in Somalië kan bewaren. Wanneer er een stabiele regering zit, die de macht over de verschillende clans heeft, zal het onderlinge vechten ophouden. Als ze stoppen met vechten, kan de economie ook weer stabieler worden en zal er in het land minder armoede zijn. Ook kan de ontwikkelingshulp dan helemaal opgezet worden. Ik denk dat wanneer de burgeroorlog ophoudt, de rest in het land ook beter zal gaan.
  
Philine:
Ik denk dat de burgeroorlog in Somalië uiteindelijk zijn einde zal vinden, al dan niet met hulp. In eerste instantie hoop ik dat de clans, met eventuele hulp van buitenaf, vrede met elkaar zullen vinden. Ze zullen samen een regering vormen en het land weer opbouwen.
In tweede instantie denk ik niet dat dit zo snel gaat gebeuren. De clans voelen zoveel haat voor elkaar, dat dit niet binnen twee tellen over zal zijn. Het zou dus kunnen dat er nog meer geweld nodig zal zijn.
In ieder geval moet er een stabiele regering worden gevormd, die het land weer opbouwd. Zo kunnen de mensen zich weer focussen op hun echte probleem: de droogte. Dit kunnen ze doen zonder angst voor een inval van andere clans. Het zal even duren, maar de mensen zullen uiteindelijk weer vertrouwen hebben in elkaar en in hun regering.