Janine Hendriks, Philine Vergeer, Joëlle Benschop, klas 3B

Conclusie

Welke factor heeft de belangrijkste rol gespeeld in het onstaan van de burgeroorlog?
Toen Brits Somaliland en Italiaans Somaliland samengevoegd werden, werd er geen rekening gehouden met de leefgebieden van de verschillende clans. Alles waar ze eerst het alleen recht over hadden, moesten ze nu delen. Dat gebeurde vaak niet eerlijk en er ontstond rivaliteit tussen verschillende clans, maar nog geen oorlog. Dat veranderde toen Mahammed Siad Barre aan de macht kwam. Hij maakte gebruik van de ontevredenheid van de mensen en kwam zo zonder een revolutie aan de macht. Toen hij de macht had, onderdrukte hij de Somaliërs en stookte hij de verschillende clans nog verder tegen elkaar op. Toen hij uiteindelijk viel, kwamen in zijn plaats gewapende clans die vochten om de macht. Door het stoken van Barre, konden ze niet meer met elkaar samenleven. Ook hadden de verschillende clans andere gedachten over de toekomst van Somalië. Waaronder de Al-Shabaab, die van Somalië een Islamitische staat willen maken.
Door de oorlog heerst er armoede in het land. Het was eerst ook al een land waar armoede was door de extreme droogte die daar heerst. Door gebrek aan controle en organisatie konden grote schepen uit andere landen de wateren van Somalië leegvissen, terwijl de arme Somaliërs niets konden doen. Toen begon de piraterij.

De politieke factor is de belangrijkste factor. Daardoor zijn verschillende clans verder tegen elkaar opgezet, wat resulteerde in deze burgeroorlog. Door de burgeroorlog werd de economie nog slechter, waardoor er nu veel armoede heerst.