Janine Hendriks, Philine Vergeer, Joëlle Benschop, klas 3B

Economische achtergrond

Wat is de economische achtergrond van dit conflict?

Economische factoren zijn meewerkende oorzaken, oorzaken die uiteindelijk voor dit conflict in Somalië gezorgd zouden kunnen hebben. Ik ga kijken naar de economie van Somalië en of deze economische factoren echt een burgeroorlog hebben veroorzaakt.Somalische Shilling

Algemeen
In Somalië wordt betaald met de Somalische Shilling. Het BNP per hoofd van de bevolking is 600 dollar, omgerekend ongeveer 462 euro per jaar. Een BNP van 700 dollar is de armoedegrens. De beroepsbevolking bestaat uit 3,7 miljoen van de in totaal ongeveer 9,5 miljoen inwoners.
Somalië is een van de armste landen van Afrika en ligt in het oosten, in een gebied dat ook wel de Hoorn van Afrika wordt genoemd. De economie is vooral afhankelijk van de landbouw en visserij, de industrie is nauwelijks ontwikkeld. Landbouw zorgt voor ongeveer 40% van het BBP, en voor meer dan 50% van de handel met het buitenland. De voornaamst producten zijn: bananen, suikerriet, katoen, gierst, grondnoten en groenten.
In Somalië heerst er extreme droogte, waardoor gewassen planten en oogsten moeilijk wordt en veel vee sterft. Een groot deel van de bevolking, de Nomaden, doet aan zelfvoorzienende landbouw en veeteelt. Dit deel neemt niet of nauwelijks deel aan de geldeconomie. Verder krijgt Somalië voor economische ontwikkeling hulp uit het buitenland, dat vaak wordt ingezet tegen het tekort aan voedsel.

Piraterij
Vanaf 1991, toen president Barre werd afgezet, heeft Somalië geen centrale overheid. Het land kreeg een gebrek aan organisatie en controle. Hierdoor konden grotere schepen uit andere landen de wateren van Somalië leegvissen, terwijl de arme Somaliërs niks konden doen. Ze hadden te weinig geld en te kleine vissersboten om iets te kunnen uitrichten. Hierdoor werd het nog moeilijker om aan voedsel te komen. De situatie werd nog erger toen de Somalische kust werd getroffen door een tsunami in 2004. De vloedgolf vernietigde vissersschepen en containers gevuld met giftig afval, vermoedelijk eerder in zee gedumpt door Europese vissersschepen, spoelden aan op de kust. Toen de vissers zich realisseerden dat ze niks konden doen om dit allemaal te overwinnen, ontdekten zij een andere inkomstenbron: piraterij. De golf van Aden is een belangrijke scheepvaartroute, de piraten slaan daar hun slag.

Geweld
Verschillende groepen gaan elkaar met geweld te lijf om de macht en zeggenschap in het land te verkrijgen. De Somalische bevolking lijdt hieronder. Mensen zijn uit hun huizen verdreven en gevlucht, en de helft van de bevolking heeft hulp nodig van hulporganisaties. Daarnaast zorgen de groeperingen voor veel schade. Dit alles zorgt voor armoede onder de bevolking.

Toerisme
Er wordt toeristen niet aangeraden om naar Somalië te reizen, vaak wordt het zelfs verboden, omdat het gewoonweg te gevaarlijk is. De toeristen die er wel komen, gaan vaak naar Somaliland. Somaliland ligt in het Noord-westen van Somalië, en heeft zichzelf uitgeroepen tot zelfstandig land. Dit deel is het veiligste om heen te reizen en heeft zich ook redelijk ontwikkeld. Mobiele telefoon tarieven schijnen een van de laagsten ter wereld te zijn en er zijn al heel lang internetcafés. In Somaliland wordt Somali, Arabisch en Engels gesproken.


De toeristen die Somaliland bezoeken, komen meestal voor de roktstekeningen in Las Geel, de rustige strandjes en de mooie vergezichten. Daarnaast bevinden zich in Somaliland havens, die de grootste inkomstenbron van het land vormen. En verder staat Somaliland bekend om de olie en edelstenen die daar te vinden zijn. 


Conclusie
Ik denk dat armoede een van de belangrijkste reden is dat er een burgeroorlog is ontstaan, maar zeker niet de enige. Armoede heeft de mensen ontevreden gemaakt, ze wilden het goed hebben. Ze zijn gaan samenspannen, en hebben zich tegen de regering gekeerd. Toen president Barre in 1991 werd afgezet, werd het alleen maar erger. De clans vechten nog steeds om de macht, en het land wordt verwoest. De armoede wordt alleen maar groter.