Culturele achtergrond

Wat is de culturele achtergrond van dit conflict?

Ik ga op zoek naar welke volken in Somalië wonen (of Somalië multicultureel is), wat hun taal is, hun gewoonten en godsdienst. Ik bekijk hoe deze verschillende volken verspreid zijn en of er maatschappelijke segregatie of integratie is, daarna ga ik bekijken hoe door deze punten dit conflict heeft kunnen ontstaan.

Bevolking Algemeen
Er zijn er ongeveer 10.085.638 inwoners in Somalië. De meeste mensen in Somalië zijn moslim. Ze spreken officieel Somali, maar ook Arabisch, Italiaans en Engels. De bevolking van Somalië is samengesteld uit Somaliërs (85%), Bantoes en non- Somaliërs (met Arabieren inbegrepen, 15%). Je hebt ook de clans (een groep mensen die met elkaar verbonden is door middel van verwantschap en afstamming), de 2 hoofdclans zijn Sab en Samale, deze twee clans zijn weer onderverdeeld in subclans en deze zijn wéér onderverdeeld in subclans etc. Zie tabel voor de belangrijkste clans, zie de kaart met etnische clans en groepen in Somalië voor de verspreiding van deze clans.
 
Kaart: Etnische clans en groepen in Somalië
 
Clans
Rewin, voornamelijk boeren en kustbewoners (ze hebben hierdoor geen belangrijke rol in de Somalische politiek), een duidelijk dialect van Somalische spreken.
Darod, ze leven vooral in het noorden, belangrijk is de islam.
Irir, de oudste gemeenschappelijke voorouder van de verschillende Somalische clans en subclans.
Isaaq, een van de belangrijkste Somalische clans, de bevolking van de vier belangrijkste steden van Somaliland (Hargeisa, Burco, Berbera en Ceerigaabo) zijn hoofdzakelijk Isaaq. De traditie verklaart dat de clan Isaaq door de aankomst van Sjeik Isaq van Arabië in de twaalfde of dertiende eeuw is opgericht.
Hawiye, is ofwel de grootste, of de op een na grootste Somalische clan, maar ze zijn de dominante clan in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië.
Dir, de Dir clan vormt ongeveer 7% van de bevolking van Somalië en de leden wonen vooral in het noordoostelijk deel van Somaliland.
 
Samenwerken
In 1969 moesten twee koloniën (Brits Somaliland en Italiaans Somaliland) samen Somalië vormen, maar bij het maken van de grenzen werd geen rekening gehouden met de clans. Voor het koloniale tijdperk leefden de clans afzonderlijk van elkaar, maar toen de kolonie werd opgeheven moesten de clans plotseling samen een land besturen en moesten natuurlijke hulpbronnen (bijv. land en water) worden verdeeld over verschillende stammen. Het gevolg was dat ze niet alles gelijk verdeelden en er ontstond rivaliteit tussen hen over de macht van het land.
 
Verschillende ideeën
Tussen de clans in Somalië zijn er verschillende ideeën over de toepassing van de Islam in het land, gepaard met verschillende politieke ideologieën. Er was een botsing tussen de TFG (overgangsregering van Somalië) die tegen strenge toepassing van de Islam was, terwijl de UIR (Unie van Islamitische Rechtbanken) Somalië wilde omvormen tot een Islamitische staat. Er ontstonden guerillagevechten tussen de UIR en de TFG. Daarnaast begon Ethiopië een oorlog tegen de UIR, vanwege de vrees dat de UIR delen van het Somalische buurland wilde veroveren om de Islamisering van Somalië te verwezelijken. Maar Al-Shabaab (de jongerengroep van UIR) vocht hard terug tegen Ethiopië en de TFG, met als doel de Islamisering van Somalië te bevorderen.
Conclusie
Doordat de grenzen niet goed zijn bepaald en door de botsingen van verschillende ideeën en ideologieën van de stammen lukt het niet om een stabiele nationale regering te vormen, die vrede in het land kan bewaren, de wederopbouw kan sturen en gelijke behandeling van de verschillende clans kan waarborgen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb